Het zondagochtend concert op 5 februari met Andrei Makarov

. . . muziek met een verhaal . . .

 

Andrei leerde piano spelen toen hij 3,5 jaar was. Hij kon bijna eerder piano spelen dan praten. Er is een mooi filmpje van hem als 13 jarige te zien op YouTube (zie ‘Andrei Makarov 13 jaar’). Een aanrader voor degenen, die bij het concert aanwezig waren. We zien dan dat hij zijn woordje als jonge puber al goed weet te doen. Hij vergeet de mensen niet, die hem geholpen hebben om zich richting professioneel pianist te ontwikkelen. Nu zijn we 10 jaar verder en heeft Andrei zich inderdaad ontwikkeld als een top pianist. Us Doarpshûs zit met ruim 80 bezoekers bomvol om van zijn talent te genieten. Na de Valse Brillante Opus 34 no 2 van Frédéric Chopin komen twee liederen van Franz Schubert aan de beurt uit de cyclus Moments Musicaux. Het is adembenemend stil. Het publiek volgt met spanning de technisch moeilijke stukken en ook het omslaan van de bladmuziek. Andrei vertelt waarom hij juist voor deze stukken gekozen heeft. Dus het werd echt muziek met een verhaal. Na de pauze kunnen we genieten van Felix Mendelssohn’s Variations Sérieuses, opus 54. Zo stil als het in de zaal is tijdens het spel zo luid klinkt het applaus erna. Andrei eindigt met twee maanden uit de cyclus De Seizoenen uit 1875 van Peter Tsjaikovski. Hij speelt heel toepasselijk de stukken Januari en Februari. Elke maand wordt uitgebeeld door een kenmerk van het jaar. In Januari wordt het gevoel opgeroepen van het geknisper van de haard en de gezelligheid binnen met buiten de sneeuw en de kou. Februari ademt de sfeer van feest en van carnaval. Het feest is – volgens Andrei- zeker van toepassing op deze ochtend evenals de warme sfeer van januari. Hij houdt van deze stukken en kan er maar geen afscheid van nemen. Met een daverend applaus en een staande ovatie nemen we afscheid van Andrei. Arnaud bedankt alle vrijwilligers en de Van de Woude Stichting voor de support. Het was volgens de aanwezigen een geweldige muzikale ochtend in een sfeervolle ambiance. Dit krijgt zeker een vervolg en hopelijk weer muziek met een verhaal. Jullie horen weer van ons.

 

Werkgroep zondagochtend concert

Albert, Arnaud, Margriet en Max