Baas Giele Taksy (Big Yellow Taxi)

‘Hoe klinken de poëtische teksten van Joni Mitchell eigenlijk in het Fries?’, vroeg oud-Irolt-zangeres Inez Timmer zich af. Skriuwer Eppie Dam schoot voortvarend te hulp: Little Green werd ‘Lytse Knyn‘, Both Sides Now is nu ‘Alles sjoen‘ en Big yellow taxi werd omgedoopt tot ‘Baas Giele Taksy‘!

Zangeres, actrice en theatermaker Inez Timmer stelde een 5-koppige band uitstekende musici samen en namen vorig jaar de cd/lp ‘BAAS GIELE TAKSY’ op. Haar nog altijd soepele en flexibele stem, rijke levens- en muziektheaterervaring maken Inez tot de ideale vertolkster van Joni Mitchell’s repertoire in het Fries. In 2022 staan ze (eindelijk) op het podium om de nummers van de bekende Canadese zangeres op eigen wijze live ten gehore te brengen.

Joni Mitchell, geniaal singer-songwriter, schilderes, eigenzinnige en briljante vrouw. Intens en hartstochtelijk. Berucht om haar bokkigheid en afstandelijkheid. Haar eigen pad banend, desnoods met een hakmes, maar jeetje wat was ze goed! Haar composities dragen haar songteksten, die als een dagboek haar leven becommentariëren. Laat je de muziek weg, dan houd je pure poëzie over.

Voor het eerst is het werk van deze vrouwelijke wereldster in het Fries vertaald. De productie en de zang is vakvrouw Inez Timmer wel toevertrouwd. Ook de regie is in ervaren vrouwelijke handen: actrice Joke Tjalsma regisseert dit bijzondere theaterconcert.

Joni Mitchell’s teksten zijn meesterlijk in het Fries vertaald door Eppie Dam. Dit geeft een extra dimensie en maakt Joni’s teksten des te aangrijpender.

Zaterdag 29 oktober 20.00 en zondag 30 oktober 15.00 in Us Doarpshûs